ponedeljek, 10. december 2018

Martos 10. dan

















 
OBISK PROIZVODNJE


Po končanem terenskem delu smo obiskali lokalno proizvodnjo oljčnega olja Tuccioliva, ustanovljeno leta 1960. Prikazali so nam tudi postopek izdelave. Pridelava poteka tako, da najprej okoliški kmetje pripeljejo svojo letino in jo stresejo v stroj za ločevanje primesi od plodov. Nato plodove razvrstijo po kakovosti, jih dajo na tehtnico in preverijo maso. Plodove nato izkoščičijo in zmeljejo. Nato smo odšli v tovarno, kjer ločujejo zmlete koščice od zmesi oliv. Zmes oliv fino zmeljejo v tekoče olje, koščice pa uporabijo za ekološko gorivo - so odličen vir, saj nimajo veliko dima. Nato olje transportirajo v drugi del tovarne čez tanke cevi.  Olje nato pretakajo iz enega kovinskega soda v drugega in ta postopek nadaljujejo, dokler ne odstranijo vse usedline. Nato ga še enkrat prefiltrirajo. Filtriranje mora biti zelo hitro, saj sicer olje izgubi veliko hranilnih snovi. Filtrirni postopek traja ponavadi en dan. Iz filtrirnega procesa dobimo tri tipe  olja: visoko kvalitetno, manj kvalitetno in slabo kvalitetno oljčno olje. Nato strokovnjaki testirajo olje s senzoričnimi analizami. Da preverijo kvaliteto olja, ga nalijejo v segret kozarec in ga nato povohajo ter glede na vonj določijo stopnjo kvalitete. Lestvica kvalitete sega od 1 do 10. Po testih olje skladiščijo. Polnost soda lahko preverijo po oznaki količine na merilni skali. Na sodih je etiketa, na kateri so zapisani podatki: kdaj je bil sod polnjen, kdaj bo olje pokvarjeno, koliko kilogramov olja je v sodu, vrsta oljčnega olja, lot številka in različne pripombe o olju v sodu. Končna produkta sta dva: nefiltrirano ter filtrirano oljčno olje. Nefiltrirano prodajo kupcem iz drugih držav,  ker stekleničijo samo olje najboljše kvalitete. Če olja ne filtrirajo, ga morajo porabiti hitreje, saj zdrži krajši čas (nekaj mesecev), če pa je olje filtrirano, je rok uporabe daljši. V Španiji je prepovedano stekleničiti olje nizke kakovosti, saj je država znana po visoko kvalitetnem oljčem olju. V Martosu izdelujejo olje samo iz sorte Picual,  ker imata sorta po zdravstvenih raziskavah najboljše učinke.
























Ni komentarjev:

Objava komentarja