petek, 14. december 2018

Kaj smo se naučili?


Dijaki smo se na mobilnosti v Španiji spoznali z obiranjem oljk ter pridelavo oljčnega olja. Oljke smo obirali ročno z mehanskimi pripomočki, neposredno z dreves, tako da se zagotavlja čim manjšo poškodovanost plodov. Z obiranjem je potrebno začeti sočasno z začetkom zorenja plodov, upoštevati je treba postopnost dozorevanja različnih sort, ki jih goji posamezen pridelovalec. Ko so olive pobrane, jih transportirajo do oljarne, kar smo si ogledali v drugem tednu mobilnosti. Tam smo se naučili,  kako poteka pridelava -  tako, da najprej okoliški kmetje pripeljejo svojo letino in jo stresejo v stroj za ločevanje primesi od plodov. Nato plodove razvrstijo po kakovosti, jih dajo na tehtnico in preverijo maso. Plodove nato izkoščičijo in zmeljejo. Nato smo odšli v tovarno, kjer ločujejo zmlete koščice od zmesi oliv. Zmes oliv fino zmeljejo v tekoče olje, koščice pa uporabijo za ekološko gorivo - so odličen vir, saj nimajo veliko dima. Nato olje transportirajo v drugi del tovarne skozi tanke cevi.  Olje nato pretakajo iz enega kovinskega soda v drugega in ta postopek nadaljujejo, dokler ne odstranijo vse usedline. Nato ga še enkrat prefiltrirajo. Filtriranje mora biti zelo hitro, saj sicer olje izgubi veliko hranilnih snovi. Filtrirni postopek traja ponavadi en dan. Zaradi obiska tovarne zdaj vemo tudi to, da iz filtrnega procesa dobimo tri tipe  olja: visoko kvalitetno, manj kvalitetno in slabo kvalitetno oljčno olje.
Če na koncu naredimo sklep, smo osvojili naslednja znanja:
poznamo metode obiranja oljk,
seznanjeni smo z različnimi vrstami oljk,
vemo, kaj vpliva na dobro kakovost oliv,
poznamo rastiščne pogoje oljk (nadmorska višina, klima),
vemo, kaj vse vpliva na okus, aromo in barvo oljčnega olja,
vemo, kdaj so plodovi primerni za obiranje,
poznamo metode transporta oliv do stiskalnice,
poznamo metode stiskanja in shranjevanja oljčnega olja.

Spoznali smo tudi lepote Andaluzije in obiskali nekatera kulturno-zgodovinsko pomembna mesta. V  Granadi smo videli katedralo, ki nas je impresionirala zaradi prečudovito izklesane notranjosti, trg Isabelle la Catolica, ki je dobil ime po španski kraljici. Obiskali smo tudi palačo Alhambra oziroma tako imenovano rdečo palačo.
V Cordobi smo si ogledali tudi katedralo v glavnem predelu mesta, imenovano Mosque Cathedral of Cordoba. Sprehodili smo se čez rimski most, ki je eden od zelo znanih mostov v Andaluziji. Pod njim teče reka Guadalquivir, okoli nje pa so ostanki mlinov na veter,  poraščeni z rastlinjem.
V Jaénu pa smo si ogledali katedralo Marijinega vnebovzetja, ki nas je prevzela s svojo velikostjo ter okrašenostjo. Obiskali smo tudi grad Santa Catalina, ki stoji na isto imenskem hribu, s katerega smo imeli prelep razgled na celo mesto.

Ni komentarjev:

Objava komentarja