Dijaki smo se na mobilnosti v
Španiji spoznali z obiranjem oljk ter pridelavo oljčnega olja. Oljke smo
obirali ročno z mehanskimi pripomočki, neposredno z dreves, tako da se
zagotavlja čim manjšo poškodovanost plodov. Z obiranjem je potrebno začeti sočasno
z začetkom zorenja plodov, upoštevati je treba postopnost dozorevanja različnih
sort, ki jih goji posamezen pridelovalec. Ko so olive pobrane, jih
transportirajo do oljarne, kar smo si ogledali v drugem tednu mobilnosti. Tam
smo se naučili, kako poteka pridelava - tako, da najprej okoliški kmetje pripeljejo
svojo letino in jo stresejo v stroj za ločevanje primesi od plodov. Nato
plodove razvrstijo po kakovosti, jih dajo na tehtnico in preverijo maso.
Plodove nato izkoščičijo in zmeljejo. Nato smo odšli v tovarno, kjer ločujejo
zmlete koščice od zmesi oliv. Zmes oliv fino zmeljejo v tekoče olje, koščice pa
uporabijo za ekološko gorivo - so odličen vir, saj nimajo veliko dima. Nato
olje transportirajo v drugi del tovarne skozi tanke cevi. Olje nato pretakajo iz enega kovinskega soda
v drugega in ta postopek nadaljujejo, dokler ne odstranijo vse usedline. Nato
ga še enkrat prefiltrirajo. Filtriranje mora biti zelo hitro, saj sicer olje
izgubi veliko hranilnih snovi. Filtrirni postopek traja ponavadi en dan. Zaradi
obiska tovarne zdaj vemo tudi to, da iz filtrnega procesa dobimo tri tipe olja: visoko kvalitetno, manj kvalitetno in
slabo kvalitetno oljčno olje.
Če na koncu naredimo sklep, smo
osvojili naslednja znanja:
poznamo metode obiranja oljk,
seznanjeni smo z različnimi
vrstami oljk,
vemo, kaj vpliva na dobro
kakovost oliv,
poznamo rastiščne pogoje oljk
(nadmorska višina, klima),
vemo, kaj vse vpliva na okus,
aromo in barvo oljčnega olja,
vemo, kdaj so plodovi primerni za
obiranje,
poznamo metode transporta oliv do
stiskalnice,
poznamo metode stiskanja in
shranjevanja oljčnega olja.
Spoznali smo
tudi lepote Andaluzije in obiskali nekatera kulturno-zgodovinsko pomembna
mesta. V Granadi smo videli katedralo,
ki nas je impresionirala zaradi prečudovito izklesane notranjosti, trg Isabelle
la Catolica, ki je dobil ime po španski kraljici. Obiskali smo tudi palačo
Alhambra oziroma tako imenovano rdečo palačo.
V Cordobi smo
si ogledali tudi katedralo v glavnem predelu mesta, imenovano Mosque Cathedral of
Cordoba. Sprehodili smo se čez rimski most, ki je eden od zelo znanih mostov v
Andaluziji. Pod njim teče reka Guadalquivir, okoli nje pa so ostanki mlinov na
veter, poraščeni z rastlinjem.
V Jaénu
pa smo si ogledali katedralo Marijinega vnebovzetja, ki nas je prevzela s svojo
velikostjo ter okrašenostjo. Obiskali smo tudi grad Santa Catalina, ki stoji na
isto imenskem hribu, s katerega smo imeli prelep razgled na celo mesto.
Ni komentarjev:
Objavite komentar